تنش گرمایی از طریق ایجاد تغییرات فیزیولوژیک در بدن باعث بدتر شدن عملکرد در طیور میگردد. این تحقیق به منظور بررسی تأثیر پودر گیاهان آویشن و پونه در جیرهی جوجههای گوشتی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجههای خونی در شرایط تنش گرمایی دورهای صورت گرفت. دویست قطعه جوجهی نر یک روزه سویهی راس در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار به ازای هر تیمار (10 جوجه در هر تکرار) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرهی شاهد، 5/0 درصد پونه، 5/0 درصد آویشن و 5/0 درصد مخلوط آویشن و پونه بودند. نتایج نشان داد که وزنگیری در دروهی پایانی و کل دوره با مصرف همهی تیمارهای آزمایشی در مقایسه با شاهد افزایش پیدا مینماید (05/0P<). مصرف آویشن و مخلوط آویشن و پونه باعث کاهش ضریب تبدیل خوراک شدند (05/0P<). مصرف همهی تیمارهای آزمایشی منجر به افزایش چربی حفرهی بطنی گردید ولی میزان افزایش ناشی از مصرف آویشن بالاتر از مقدار مربوط به پونه و یا مخلوط پونه و آویشن بود (05/0P<). مصرف پونه به تنهایی میزان تریگلیسرید خون را در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی افزایش داد (05/0P<). همچنین مصرف آویشن و پونه باعث کاهش اوره خون گردید (05/0P<). به علاوه جوجههای دریافت کنندهی آویشن هماتوکریت بالاتری در مقایسه با جوجههای دریافت کنندهی تیمار شاهد و دریافت کنندهی پونه داشتند (05/0P<). به طور کلی مصرف مجزا یا توام پودر آویشن و پونه احتمالاً از طریق بهبود هضم خوراک و همچنین کاهش آسیبهای کلیوی باعث بهبود وزنگیری و ضریب تبدیل خوراک میگردد.