اثر سطوح مختلف موننسین در جیره دارای سویای اکسترود شده روی تولید، ترکیب و پروفایل اسیدهای چرب شیر گاوهای شیری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

3 مربی گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

چکیده

    این مطالعه جهت بررسی اثر استفاده از مکمل موننسین در جیره­ی دارای دانه­ی سویای اکسترود شده به عنوان منبع اصلی پروتئین روی مصرف خوراک، تولید و ترکیب شیر و پروفایل اسیدهای چرب شیر انجام گرفت.  شش رأس گاو هلشتاین سه بار زایش کرده با میانگین وزن (31±627) کیلوگرم و با میانگین روزهای شیردهی (20±81) در قالب طرح مربع لاتین چرخشی (گردان) 3×3 به سه جیره­ی آزمایشی اختصاص داده شدند.  هر دوره­ی آزمایشی 21 روز طول کشید، 14 روز دوره­ی سازش پذیری و 7 روز داده­ها جمع­آوری شد.  جیره­ی اول، جیره­ی پایه به صورت TMR دارای 50 درصد علوفه و 50 درصد مخلوط کنسانتره بر پایه­ی ماده­ی خشک بود.  جیره­ی دوم شامل جیره­ی پایه به اضافه­ی 24 میلی­گرم موننسین در کیلوگرم ماده­ی خشک جیره بود و جیره­ی سوم جیره­ی پایه به اضافه­ی 30 میلی­گرم موننسین در کیلوگرم ماده­ی خشک جیره بود.  استفاده از موننسین در جیره­ی دارای دانه­ی سویای اکسترود شده اثر معنی­داری روی DMI، FCM و پروتئین شیر نداشت (05/0P>).  تولید شیر به وسیله­ی تیمارها تحت تأثیر قرار گرفت (05/0>P).  استفاده از موننسین غلظت اسید استئاریک (18:0) و اسیدهای چرب اشباع را کاهش داد (05/0>P) و غلظت 18:2n-6 و USFAs افزایش داد (05/0>P).  تیمارهای آزمایشی اثری روی غلظت اسیدهای چرب کوتاه، متوسط و بلند زنجیر نداشتند (05/0P>).  اگر چه استفاده از 24 میلی­گرم موننسین در هر کیلوگرم ماده­ی خشک جیره­ی دارای دانه­ی سویای اکسترود شده غلظت c9, t11- CLA را افزایش داد اما از لحاظ آماری معنی­دار نبود (05/0P>).

کلیدواژه‌ها


Aldrich, C.G.; Merchen N.R. and Drackley J.K. (1995). The effect of roasting temperature applied to whole soybeans on site of digestion by steers: I. Organic matter, energy, fiber, and fatty acid digestion. Journal of Animal Science, 73: 2120-2130.
Alzahal, O.; Odongo, N.E.; Mustvangwa, T.; Or-Rashid, M.M.; Duffield, T.F.; Bagg, R. et al. (2008). Effect of monensin and dietary soybean oil on milk fat percentage and milk fatty acid profile in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 91: 1166-1174.
Association of Official Analytical Chemists. (2000). Official Methods of Analysis. 17th ed. AOAC, Int. Gaithersburg, MD.
Awawdeh, M.S.; Titgemeyer, E.C.; Drouillard, J.S.; Beyer, R.S. and Shirley, J.E. (2007). Ruminal degradability and lysine bioavailability of soybean meals and effects on performance of dairy cows. Journal of Dairy Science, 90: 4740-4753.
Bauman, D.E. and Griinari, J.M. (2003). Nutritional regulation of milk fat synthesis. Annual Reviews of Nutrition, 23: 203-227.
Bauman, D.E.; Perfiled, J.W.; Veth, M.J. and Lock, A.L. (2003). New perspective on lipid digestion and metabolism in ruminants. Proceedings Cornell Nutrition Conference, 175-189.
Canadian Food Inspection Agency, (2011). Compendium of medicating ingredient brochures. Available from: http://www.inspection.gc.ca/animals/feeds/medicating-ingredients/mib/mib-57/eng/1331053867503/1331053926592.
Dubuc, J.D.; Tremblay, D.; Brodeur, M.; Duffield, T.; Bagg, R.; Baril, J. and Des Coteaux, L. (2009). A randomized herd-level field study of dietary interactions with monensin on milk fat percentage in dairy cows. Journal of Dairy Science, 92: 777-781.
Duffield, T.F.; Rabiee, A.R. and Lean, I.J. (2008). A meta-analysis of the impact of monensin in lactating dairy cattle. Part 1. Metabolic effects. Journal of Dairy Science, 91: 1334-1346.
da Silva, D.C.; Santos, G.T.; Branco, A.F.; Damasceno, J.C.; Kazama, R.; Matsushita, M. et al. (2007). Production performance and milk composition of dairy cows fed whole or ground flaxseed with or without monensin. Journal of Dairy Science, 90: 2928-2936.
Faldet, M.; Son, Y.S. and Satter, L.D. (1992). Chemical, in vitro, and in vivo evaluation of soybeans heat-treated by various processing methods. Journal of Dairy Science, 75: 789-795.
Fatahnia, F.; Rowghani, E.; Hosseini, A.R.; Darmani Kohi, H. and Zamiri, M.J. (2010). Effect of different levels of monensin in diets containing whole cottonseed on milk production and composition of lactating dairy cows. Iranian. Journal of Veterinary Research, 1: 206-213.
Griinari, J.M.; Corl, B.A.; Lacy, S.H.; Chouinard, P.Y.; Nurmela, K.V. and Bauman, D.E. (2000). Conjugated linoleic acid is synthesized endo-genously in lactating dairy cows by Delta (9) - desaturase. Journal of Nutrition, 130: 2285-2291.
Harfoot, C.G. and Hazlewood, G.P. Lipid metabolism in the rumen. In: Hobson, P.N. and Stewart, C.S. (1997). The Rumen Microbial Ecosystem. London, UK: Chapman and Hall, pp 382-419.
Ipharraguerre, I.R. and Clark, J.H. (2003). Usefulness of ionophores for lactating dairy cows: A review. Anim. Journal of Feed Science and Technology, 106: 39-57.
Jenkins, T. (2004). Challenges of meeting cow demands for omega fatty acids. Proc. Florida Ruminant Nutrition Symposium, Pp: 52-66.
Kung, L.; Huber J. and Satter, L. (1983). Influence of nonprotein nitrogen and protein of low rumen degradability on nitrogen flow and utilization in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 66: 1863-1872.
Mansbridge, R.J. and Blake, J.S. (1997). Nutritional factors affecting the fatty acid composition of bovine milk. The British Journal of Nutrition, 78 (Suppl.1): s37-s47.
Martineau, R.; Benchaar, C.; Petit, H.V.; Lapierre, H.; Ouellet, D.R.; Pellerin, D. and Berthiaume, R. (2007). Effect of lasalosid or monensin supplementation on digestion, ruminal fermentation, blood metabolites, and milk production of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 90: 5714-5725.
McNiven, M.A.; Duynisveld, J.; Charmley, E. and Mitchell, A. (2004). Processing of soybeans affects meat fatty acid composition and lipid peroxida-tion in beef cattle. Journal of Animal Feed Scievce and Technology, 116: 175-184.
Mutsvangwa, T.; Walton, J.P.; Plaizier, J.C.; Duffield, T.F.; Bagg, R.; Dick, P. et al. (2002). Effects of  a monensin controlled-release capsule or premix on attenuation of sub-acute ruminal acidosis in dairy cows. Journal of Dairy Science, 85: 3454-3461.
National Research Council. (2001). Nutrient Requirement of Dairy Cattle, 7th revised ed. National Academy of Science, Washington, DC. Pp: 112-124.
Neville, M.C. and Picciano, M.F. (1997). Regulation of milk lipid secretion and composition. Annual Reviews Nutrition, 17: 159-184.
Odongo, N.E.; Or-Rashid, M.M.; Bagg, R.; Vessie, G.; Dick, P.; Kebreab, E. et al. (2007). Long-term effect of feeding monensin on milk fatty acid composition in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 90: 5126-5133.
Olmos Colmenero, J. and Broderick, G. (2006). Effect of dietary crude protein concentration on milk production and nitrogen utilization in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 89: 1704-1712.
Palmquist, D.L.; Beaulieu, A.D. and Barbano, D.M. (1993). Feed and animal factors influencing milk fat composition. Journal of Dairy Science, 76: 1753-1771.
Pena, F.; Tagari, H. and Satter, L. (1986). The effect of heat treatment of whole cottonseed on site and extent of protein digestion in dairy cows. Journal of Animal Science. 62: 1423-1433.
Petit, H.V.; Germiquet, C. and Lebel, D. (2004). Effect of feeding whole, unprocessed sunflower seeds and flaxseed on milk production, milk composition, and prostaglandin secretion in dairy cows. Journal of Dairy Science, 87: 3889-3898.
Phipps, R.H.; Wilkinson, J.I.D.; Jonkert, L.J.; Tarrant, M.; Jones, A.K. and Hodjet, A. (2000). Effect of monensin on milk production of Holstein-Freisian dairy cows. Journal of Dairy Science. 83: 2789-2794.
Qui, X.; Eastridge, M.L. and Firkins, J.L. (2004). Effects of dry matter intake, addition of buffer and source of fat on duodenal flow and concentration of conjugated linoleic acid and trans-11 C18:1 in milk. Journal of Dairy Science, 87: 4278-4286.
Ramanzin, M.; Bailoni, L.; Schiavon, S. and Bittante, G. (1997). Effect of monensin on milk production and efficiency of dairy cows fed two diets differing in forage to concentrate ratios. Journal of Dairy Science, 80: 1136-1142.
Ruiz, R.; Albrecht, G.L.; Tedeschi, L.O.; Jarvis, G.; Russel, J.B. and Fox, D.G. (2001). Effect of monensin on the performance and nitrogen utilization of lactating dairy cows consuming fresh forage. Journal of  Dairy Science, 84: 1717-1727.
Russell, J.B. (2002). Rumen microbiology and its role in ruminant nutri-tion. Cornell University Press, Ithaca, NY, USA.
SAS Institute, SAS User’s Guide. Statistics. Version 8.01 ed. NC: SAS. Inst. Inc, Cary. (2003). North Carolina.
Schmidt, E.B. (1997). N-3 fatty acids and the risk of coronary heart disease. Danish Medical Bulletin, 44: 1-22.
Stern, M.; Santos, K. and Satter, L. (1985). Protein degradation in rumen and amino acid absorption in small intestine of lactating dairy cattle fed heat-treated whole soybeans. Journal of Dairy Science, 68: 45-56.
Sukhija, P.S. and Palmquist, D.L. (1988). Rapid method for determination of total fatty acid content and composition of feedstuffs and feces. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 36, 1202-1206.
Van Soest, P. and Mason, V. (1991). The influence of the Maillard reaction upon the nutritive value of fibrous feeds. Animal Feed Science and Technology, 32: 45-53.